U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Sporters aan het woord

In gesprek met Lidian Hogenkamp, 30 jaar, over het volgen van Hot Yoga groepslessen bij Sportcentre de Dieze.

Ik wilde gezonder gaan leven
Ik sport sinds 2017 bij ‘de Dieze’. In eerste instantie ging ik altijd met een collega mee, maar gaandeweg ga ik vaker alleen. In het begin deed ik vooral groepslessen zoals kettlebelltraining, BBB, maar ook fitness. Nu ben ik helemaal into Hot Yoga, dat brengt me echt veel.

Je voelt je altijd welkom
Het mooie aan Sportcentre ‘de Dieze’ is dat het niet uit maakt wie je bent, wat je doet. Iedereen kan er terecht. Het fijne vind ik dat je je altijd welkom voelt. Die persoonlijke benadering is voor mij het grootste verschil. Hiervoor had ik een jaarabonnement bij een andere sportschool. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik moet het pasje nog steeds ophalen. Ik ben dus nooit geweest! Hoe dat kan? Nou eigenlijk simpel: ik wilde gezonder leven. Ik houd namelijk van een biertje en een sigaretje; zeg maar van een bourgondische levensstijl. Maar ja, vervolgens vond ik de drempel bij die sportschool te hoog. Het is een sportschool waar je meer laat zien wie je bent. Het is een soort van showroom voor jezelf. Daar voelde ik me niet prettig bij. Hier bij Sportcentre ‘de Dieze’ kan ik gewoon mezelf zijn. De sfeer is goed, er is persoonlijke begeleiding, medewerkers komen uit zichzelf naar je toe. Je hoeft niet om hulp te vragen.

Jaren geleden had ik al wel eens aan yoga gedaan, ik kende het dus al wel, maar nog niet in combinatie met infrarood. Toen ze met Hot Yoga begonnen wilde ik dat wel eens uitproberen. Na de eerste keer was ik om! Door de Hot Yoga merk ik dat mijn spieren en gewrichten soepeler worden. Ik krijg er energie van! Als het lukt, kom ik zelfs vier keer in de week. 

Het onderscheid tussen de verschillende hot yoga lessen
De yoga-lessen zijn voor iedereen te volgen: van volle Hollandse vrouwen tot aan dames die zo slank en soepel zijn dat het lijkt alsof ze al vanaf hun geboorte aan yoga doen. Er zitten ook echte huisvrouwen tussen, maar ook mannen hoor.

Bij Hot Yin Yoga word je helemaal zen. Je maakt echt je hoofd leeg. De muziek is ontspannen en je bent veel bezig op de grond. Veel stretching. En dat zijn echt geen gemakkelijke houdingen! Je vingers beginnen te tintelen, je voelt je spieren trekken. Je voelt het behoorlijk dus, maar merkt ook dat je gaandeweg steeds soepeler wordt. Bij thuiskomst doe ik soms nog wat ontspanningsoefeningen, maar geniet ik vooral van de rust die Hot Yin Yoga me brengt.

Bij Hot Yoga Pilates fusion zweet je je kapot. Je bent met je lichaam en je figuur bezig, maar ook met je ademhaling. Je bent veel bezig met je buik-, bil- en rugspieren. Je doet bijvoorbeeld balansoefeningen op een been en blijft lang in een positie staan. Je spieren branden echt. De muziek is relaxt, maar er zit ook wel een soort ritme of soms zelfs een kleine beat in. Van deze les krijg ik juist meer energie. Als ik dan na de les thuis kom, ben ik haast geneigd mijn hele huis te gaan poetsen, zoveel energie dat ik heb.

De lessen die ik volg worden gegeven door Janet. Echt een fijne docent met een rustige stem. Ze geeft bovendien veel info over het doel en effect van verschillende houdingen. Dat is echt heel fijn. Ze is een en al rust; dat doet ze heel mooi.

Fijn voor je spieren en gewrichten
Dat infrarood is zo fijn voor je spieren en gewrichten; je krijgt minder spierpijn en het oefent gewoon echt makkelijker met warme spieren. Ik ben echt bizar enthousiast. Tijdens de lessen zweet je heel erg, maar het is niet benauwd. je poriën gaan helemaal open, je afvalstoffen kunnen zo je lichaam verlaten. Daarom kun je het beste pas na een uur of zo gaan douchen.

Gezonder leven
Sinds ik Hot Yoga doe, rook ik wel minder. Dat is wel een direct gevolg, ja. Ik heb meer rust in mijn hoofd, heb minder stress. En dus rook ik minder. Mijn afgelopen baan als bedrijfsleider leverde ook wel stress op – iets wat ik in een volgende baan minder hoop te ervaren. Wat trouwens ook nog wel leuk is om te vertellen, is dat ik in augustus een opleiding ga volgen tot yoga-docent. Hoe enthousiast ben je dan?

 

Interview & Foto: Anin Con Zeta